Over bewust leven

‘Bewust Leven’ gaat in de eerste plaats over LEVEN, maar dan op een manier waarop we BEWUST kiezen om ‘het geluk’, wat je zo graag wil, te manifesteren. ‘Het geluk’ is datgene wat jij belangrijk vind, een doel. Hoe groter hoe beter.
Om dat ‘geluk’ te ervaren zul je er met regelmaat doelgericht aandacht aan moeten besteden. Alleen dan kun je er de vruchten van plukken.  ‘Bewust Leven’ betekend dus op bepaalde momenten (tijdelijk) BEWUST bezig zijn met jezelf. Je afvragen wat je nu eigenlijk DOET.

Het leven is een reis waarin we grotendeels ONBEWUST reageren op alles wat ‘aandacht’ vraagt (in lichte mate prikkelt).
Het onbewuste handelen bepaald of het GOED met ons gaat of niet. Het is dus belangrijk dat het onbewuste handelen HEL(P)END is.
Is dat niet het geval dan belanden we op den duur ongemerkt in een neerwaartse spiraal waar het maar moeilijk uitkomen is. Dat wil niemand.

Hoe fijn zou het zijn als je vroegtijdig zou kunnen ONT-DEKKEN welk onbewuste ‘gedrag’ (voortkomend uit eerdere gedachten en ervaringen), niet meer helpend is, zodat je altijd krachtig blijft.

En als ik je nu vertel dat dit kan? Dat er een methode is waardoor je stapje voor stapje dichter bij het ‘geluk’ kan komen? Een methode die echt niet zo moeilijk is, als je eenmaal weet hoe het werkt. Een methode die voor elke doelstelling werkt en die je de rest van je leven kan toepassen? Wat zou je dan doen?

Laat ik eerst verder uitleggen hoe het (on)bewuste systeem van denken en doen ‘werkt’.

We handelen dus grotendeels ONBEWUST en worden pas BEWUST van iets, als de ‘prikkel’ (de mate van AANDACHT) onverwachts is of op een andere manier OPVALT. Dat kan door iets buiten jezelf zijn of in jezelf.

BEWUST WORDEN is ‘inzicht’ krijgen in iets waar je eerst ONBEWUST van was.
Dit uit zich in de vorm van gevoelens en/of gedachten die je positief (prettig) of negatief (niet prettig) vind.
•  Het positieve omarmen we met liefde en houden we het liefst ook zo lang mogelijk vast.
•  Het negatieve zetten we het liefst direct ‘buiten de deur’ (niet wetend dat we hiermee KANSEN op GELUK laten liggen).

Die BEWEGING maak je ook fysiek:  Je spreekt het uit of je doet (n)iets. Je laat (onbewust) zien of horen dat je iets prettig vind of niet. Ook als je NIETS doet, zegt dat iets over jou. Namelijk dat je “het niet weet.
NIETS doen is dus ook een actie, die niet in alle gevallen HELPEND is (maar wel kan zijn als je de kennis/ ervaring van de ander meer vertrouwd dan die van jezelf) Met NIETS doen geef je de ander onbewust ruimte om zijn ‘beweging’ (fysiek of in woorden) kracht bij te zetten, waardoor er dingen kunnen gebeuren waar je achteraf niet blij mee bent.

Het ‘buiten de deur’ zetten gaat eigenlijk altijd gepaard met een mate van ‘strijd’. Je ervaart deze in de vorm van onzekerheid (angst) en/of frustratie (boosheid). Gevoelens en gedachten die TEGENGESTELD zijn aan het gevoel van blijheid, wat je graag wil. AAARGH. Dat wil je juist niet.

Deze momenten gaan we GEBRUIKEN om dichter bij jouw ‘geluk’ te komen.

Hoe bedoel ik dat?

Elke ‘medaille’ heeft 2 kanten, kop en munt, plus en min, positief en negatief. Dus zodra je een negatief gevoel hebt of een negatieve gedachte, dan WEET je dat daar ook een positieve kant aan zit. Op dit moment DOE je daar niets mee en dat is zonde. Het komt niet in ons op om de medaille om te draaien, laat staan te onderzoeken wat de positieve ‘boodschap’ zou kunnen zijn. De negatieve kant ‘vertelt’ namelijk wat voor (onbewuste) WAARDE jij aan bepaalde dingen geeft. Als je alle waarden kent, ben je in staat om de VERANDERING te maken die je graag wil zien.

De ‘beweging’ (om de medaille om te draaien) en het de methode van ‘ombuigen’ zit bij de meeste mensen (nog) niet in het systeem van ONBEWUST denken en doen, maar dat kan wel degelijk getraind worden. Hoe meer ‘strijd’ je hebt, hoe meer je kunt oefenen, waardoor je het sneller leert, net zoals lopen, fietsen en autorijden.

De methode van ‘Bewust Leven’  kan alleen door volwassenen toegepast worden, omdat je een bepaalde hoeveelheid levenservaring nodig hebt. Maar (aanstaande) ouders kunnen met deze ‘wijsheid’ wel hun kinderen een betere basis geven en het goede voorbeeld zijn.

En dat is precies wat ik graag wilde geven aan mijn kinderen. Een goede basis en een gelukkig leven. Al wat ik had was dat sterke verlangen (doel) waar ik steeds opnieuw aan herinnert werd. Doordat kinderen automatisch ‘problemen’ met zich meebrengen.
Inmiddels zijn ze beiden rond de 20 jaar, staan stevig in hun schoenen en voelen zich content met waar ze nu zijn in hun leven. De basis is goed, al zie ik nog genoeg wat ‘beter’ kan in mijn ogen.  Ze bewegen zich niet zo VRIJ als ik zou willen zien. Op een manier waarvan ik DENK dat het goed voor ze is in de toekomst.

Maar wie ben ik eigenlijk om te denken dat ik weet wat de toekomst brengt?  Terwijl niets nu nog zeker is?
Wie ben ik om in te vullen, wat hen GELUKKIG maakt? Dat kan ik toch helemaal niet weten?
Wie ben ik om iets aan hen te willen veranderen wat zij zelf  niet als ‘last’ ervaren?

Ik heb hen een stevige basis gegeven. vanaf hier mogen zij en kunnen zij zelf verder. Zodra zij ergens LAST van gaan ondervinden, weten ze me te vinden en kan ik hen de ‘tools’ geven hoe ze bij kunnen sturen. Eerder heeft weinig zin.

Zoals je onbewust in een negatieve spiraal kunt belanden, kun je door met regelmaat Bewust te Leven in een positieve flow terecht komen. En dat motiveert als een malle om door te zetten.

Als coach voor Bewust Leven ga ik jou trainen om vaker die positieve kant te bekijken en er ook iets mee te DOEN. Zodat je geen KANS op GELUK meer misloopt.

Lijkt je dat wat?

  • Om mentaal krachtiger te worden en meer vanuit (zelf)vertrouwen te leven?
  • Om jezelf te ‘ontdekken’. Met welke ‘bril’ jij naar de wereld kijkt en hoe jij daarin beweegt?
  • Om ‘tools’ in handen te krijgen waardoor je ‘ongewenst’ gedrag toe durft te laten ipv dat je ze buiten de deur houd?
  • Waardoor je mettertijd minder  ‘strijd’ ervaart?
  • ‘Tools’ (middelen) waarmee je al vrij snel zelf verder kunt, zonder hulp van anderen?
  • Dat je HERKENT wat de gevolgen zijn van jou gedrag en woorden?
  • en ten alle tijden WEET hoe je hiermee om kunt gaan?
  • Net zoals je WEET hoe je om kunt gaan met ‘het oordeel’, de (negatieve) gedachten en gevoelens van jezelf en anderen.
  • Om eigenlijk SPELENDERWIJS wijzer te worden.

Ik help je heel graag verder

♥♥♥♥♥♥♥♥