Op welke plaats sta jij?

  • 0

Op welke plaats sta jij?

Gisteren was ik op een Nieuwjaarsborrel in gesprek over de positie van man en vrouw in een relatie. Wat mij na liet denken over de verandering die plaats vindt gedurende je leven in welke relatie dan ook. Het stel was bijna uit elkaar geweest, maar toch uiteindelijk de weg tot elkaar gevonden.

Hobbels heb je altijd in de relatie en die wordt het meest duidelijk zichtbaar op het moment dat er kinderen komen. Door de komst van kinderen komt een onbalans in de relatie tussen man en vrouw. Het kind staat op de 1ste plaats en beide partners moeten hier opnieuw een weg in vinden. Er is minder tijd voor elkaar en ook voor jezelf. We voelen het en accepteren dat het zo is.

De man vertelde dat hij op het moment dat er kinderen kwamen hij letterlijk een stap terug deed. Zichzelf op nummer 2 zette. Heeft hij een andere keus als de 1ste plaats bezet is?

Dat is waar de scheurtjes in de relatie ontstaan. Bij het stichten van een gezin, veranderd onze plaats. Wat we accepteren en wat ook goed is.
Een kind is behoeftig en heeft veel aandacht en liefde nodig. Het vraagt hier ook voortdurend om, zonder drempels. Zet zichzelf op de 1ste plaats. Naarmate we ouder worden, leren we dat aandacht vragen niet altijd gepast is, moeten we rekening houden met anderen, leren we dat het egoïstisch is om de aandacht te vragen. En zetten ons zelf hier al steeds vaker op de 2de plaats

In ons zit echter ook nog steeds het behoeftige kind wat aandacht nodig heeft, maar die steeds meer op de achtergrond verdwijnt. Het kind wat om in leven te blijven, gevoed moet worden. Het kan niet zonder aandacht en liefde. Als we dat niet krijgen gaan we van binnen dood en voelen we ons alleen. Waardoor we vervolgens ons terugtrekken in onszelf of ons op een andere manier juist laten zien.

Jezelf tijdelijk op nummer 2 zetten is niet erg, of nog verder, op nummer 3 of 4. Maar doe het niet te lang. Het gaat ten koste van jezelf en de relatie met partner en kinderen.

Zet jezelf op nummer 1 en geef toe dat je de aandacht nodig hebt. Houd het niet voor jezelf , maar spreek het uit. Laat weten wat jou behoefte is!
Neem je plek in. Laat weten dat je tijd nodig hebt voor jezelf of meer contact wil met de ander, je partner of je kind. Dat hoeft niet dwingend te zijn. Soms is er even geen tijd, maar kom er op een ander moment op terug tot er aan jou behoefte voldaan wordt.
Zorg voor het kind in jezelf. Denk hierbij aan de uitspraak van vele ouders:” Als mijn kinderen gelukkig zijn ben ik het ook. “
Je hebt altijd 1 kind meer dan je denkt. Het kind in jezelf. Als hij/zij gelukkig is ben jij het ook.
Zorg ervoor!

Op welke plek sta jij? Durf jij jezelf op nummer 1 te zetten? Wil je dit graag maar weet je niet hoe? Voel je je niet sterk in je communicatie? Bang dat het verkeerd opgevat wordt?
Ik kan je helpen de kracht in jezelf terug te vinden en jou behoefte helder te benoemen. Op een liefdevolle wijze.

Voel je welkom.

 


Leave a Reply